More Accurate Wire Cut EDM

เครื่อง Wire Cut EDM มีความเที่ยงตรงอย่างยิ่ง ในหลายรุ่นที่เครื่องให้ความแม่นยำถึงสี่สิบในล้านของหนึ่งนิ้ว (0.00004” หรือ 0.001 มม.) บางเครื่องให้ความแม่นยำถึงสิบในล้านของหนึ่งนิ้ว (0.00001” หรือ 0.00025 มม.) ขณะที่เครื่องอื่นๆ ให้ความแม่นยำถึงสี่ในล้านของนิ้ว (0.000004” หรือ 0.0001 มม.) ด้วยซ้ำไป

 

เครื่องสามารถบรรลุเป้าหมายความเที่ยงตรงที่ +/-.0001” หรือ 0.0025 มม. อย่างไรก็ตาม กรณีการตัดแฉลบเพื่อให้ได้ความคลาดเคลื่อนดังกล่าว พื้นผิวที่เรียบบาง 12 rms ผลิตได้ด้วยเครื่อง Wire cut EDM นี้ ยิ่งกว่านั้นเครื่อง Wire Cut EDM ยังสามารถสร้างพื้นผิวที่ยอดเยี่ยมแม้ในการตัดที่เรียกว่า “การตัดหยาบ” ลูกค้ามักจะรู้สึกทึ่งเมื่อได้เห็นพื้นผิวที่เรียบลื่นจากการตัดผ่านเพียงรอบเดียว โดยพื้นผิวที่เรียบลื่นนี้จะปรากฏให้เห็นแม้กระทั่งหลังจากที่ส่วนต่างๆ ที่มีขนาดใหญ่มากได้ถูกตัดแล้ว ในการตัดด้วยวิธีอื่นๆ เช่น การใช้เลเซอร์ และ Abrasive Water Jet ยิ่งชิ้นงานมีขนาดใหญ่ขึ้น พื้นผิวก็ยิ่งหยาบมากขึ้น เครื่อง Wire Cut EDM สร้างพื้นผิวที่เรียบเนื่องจากลวดอิเล็กโทรดเคลื่อนที่ชิ้นงานทั่วทั้งอัน และการกัดกร่อนด้วยการสปาร์คเกิดขึ้นตลอดอิเล็กโทรดลวดทั้งหมด ลวดจะไม่สัมผัสกับชิ้นงานอย่างเด็ดขาด หากลวดสัมผัสกับชิ้นงาน จะเกิดไฟฟ้าลัดวงจรและจะไม่มีการตัดเกิดขึ้น อิเล็กโทรดลวดตัดโดยการกัดกร่อนด้วยการสปาร์ค ดังนั้นจึงทิ้งแนวที่ใหญ่กว่าลวดเพียงเล็กน้อย

การตัดแบบ Taper ที่มีความเที่ยงตรงมากขึ้นด้วยเครื่อง Wire Cut EDM

 

อย่างไรก็ตาม ผู้ผลิตแม่พิมพ์ซึ่งใช้เทคโนโลยีเครื่อง Wire Cut EDM ได้เผชิญกับความท้าทายบางประการในการตัดมุมต่างๆ ซึ่งมีระยะตั้งแต่

10 - 45 องศา บ่อยครั้งที่เครื่อง EDM มีการเคลื่อนที่ของแกนที่จำเป็นต่อการบรรลุเป้าหมายในมุมที่ต้องการ แต่คุณลักษณะทางกายภาพของลวดและเทคโนโลยีของเครื่องจักรที่เกี่ยวข้องอาจจะไม่เพียงพอ การตรวจสอบคุณลักษณะของลวดจึงมีประโยชน์ในการกำหนดลวดที่เหมาะสมเพื่อบรรลุเป้าหมายการตัดที่ดีที่สุด

ลวดอ่อนและลวดแข็ง

 

ลวดแข็งมีความแข็งแรงกว่า ตรงกว่า และทนทานต่อการแตกหักระหว่างการตัดมากกว่าลวดอ่อน นอกจากนี้ลวดที่แข็งกว่าและมีความทนทานต่อแรงตึงสูงยังสามารถต่อสู้กับการเบี่ยงเบนทิศทางระหว่างการตัดดีกว่าอีกด้วย แต่ลวดที่แข็งมากและมีการยืดน้อยก็ทำให้เกิดการสั่นสะเทือนระหว่างการตัดแบบ Taper ได้เนื่องจากลวดเคลื่อนที่ระหว่าง Guide ด้านบนและด้านล่าง ยิ่งกว่านั้น “ความสามารถในการคืนรูป” ของลวดแข็งยังต่อต้านแนวลวดที่ถูกตั้งโปรแกรมไว้ระหว่างการตัดแบบ High Taper ซึ่งทำให้ลวดงอและอาจนำไปสู่ความเที่ยงตรงที่น้อยลง พื้นผิวหน้าที่หยาบ และการแตกหักของลวด โดยจะทิ้งร่องรอยที่ไม่อาจยอมรับได้ไว้บนชิ้นงาน รวมทั้งเป็นการสูญเปล่าของวัสดุและเวลาในการผลิต ทางออกที่ดีกว่าสำหรับการตัดแบบ Taper คือลวดอ่อน ลวดอ่อนที่มีความทนทานต่อแรงตึงต่ำโค้งงอไปตามแนวที่ถูกต้องซึ่งกำหนดโดยผู้ควบคุม CNC รวมทั้งยังให้การตัดที่เที่ยงตรงมากขึ้น อย่างไรก็ตาม ลวดอ่อนก็มีความสามารถในการคืนรูปน้อยกว่าลวดแข็งและมีแนวโน้มว่าจะแตกหักระหว่างสภาพการตัดที่รุนแรง นอกจากนี้ยังไวต่อแรงดันไฟฟ้าและแรงดึงของเครื่อง EDM ระหว่างรอบการตัด AWF หากไม่ได้รับการจัดการอย่างเหมาะสม ผลลัพธ์ก็คือปลายลวดที่ผิดรูปและทำให้ไม่สามารถสอดลวดเข้าไปใน Guide ในกรณีเหล่านี้ เครื่องจะไม่สามารถร้อยลวด ดังนั้นกระบวนการกัดกร่อนจึงหยุดและเวลาในการผลิตสูญเปล่า ผู้ควบคุมเครื่องต้องเข้ามาจัดการก่อนที่การตัดจะเริ่มต้นได้อีกครั้ง

การเอาชนะอุปสรรค

 

เพื่อเอาชนะความท้าทายในการร้อยลวดอ่อน ควรพิจารณาอุปกรณ์ EDM ที่ให้การจัดการกับลวดที่ดีขึ้นระหว่างรอบการตัด AWF เทคโนโลยีควรจะรวมถึงวิธีที่จะควบคุมแรงดึงของลวดอย่างแม่นยำรวมทั้งพลังงานที่ใช้เพื่อตัดลวด สถานการณ์ AWF ในอุดมคติคือสถานการณ์ที่ลวดร้อนขึ้นและยืดออกกระทั่งหักเป็นสองส่วนโดยไม่ละลาย การใช้แรงดันไฟฟ้าในอุดมคติที่จำเป็นในการตัดลวดและสร้างจุดสัญลักษณ์สามารถเพิ่มประสิทธิภาพการร้อยลวดอ่อน ปรับปรุงความตรงของลวด และลดการสึกหรอของอิเล็กโทรด อย่างไรก็ตาม ไม่ใช่เพียงแต่ความแข็งและความอ่อนของลวดเท่านั้นที่ต้องได้รับการพิจารณา ปัจจัยต่างๆ เช่น เส้นผ่าศูนย์กลางของลวด แรงดึงในการตัดและการหลอม รวมทั้งแรงดันไฟฟ้าก็จำเป็นต้องได้รับการแก้ไขปรับปรุงตามการเลือกสรรลวดเช่นกัน ทั้งนี้เพื่อรักษารูปร่างของปลายลวด ลดความเสียหายต่อพื้นผิว และเพิ่มความตรงให้มากที่สุด กระแสไฟฟ้าจำนวนเล็กน้อยที่ถูกปล่อยออกมาในเครื่อง Wire Cut EDM สามารถส่งผลให้เกิดความเสียหายต่ออิเล็กโทรดและปลายลวด การก่อตัวของเศษลวด และความเสถียรของ AWF ที่ลดลง เครื่อง EDM บางเครื่องให้ระบบลมเป่าที่นำทางอากาศเย็นไปยังจุดตัดของลวดซึ่งช่วยรักษาปลายลวดให้เย็นเท่าที่จะเย็นได้ นอกจากนี้ยังป้องกันการหลอมละลายของปลายระหว่างการตัดโลหะด้วยความร้อน เพื่อให้รอบการตัดเป็นไปอย่างเหมาะสมที่สุด จึงมีการใช้รีเลย์บนเครื่องควบคุมเวลาเพื่อเปิดโซเลนอยด์อากาศให้เป่าอากาศเย็นไปยังอิเล็กโทรดสำหรับการตัดของลวด และรักษาปลายลวดไม่ให้ร้อนจนถึงขั้นละลาย ยับยั้งการก่อตัวของเศษลวด ยืดอายุของอิเล็กโทรดและให้การร้อยที่ไว้ใจได้ รวมทั้งประสิทธิภาพในการตัด ระหว่างขั้นตอนการตัด การควบคุมแรงดึงของลวดอย่างถูกต้องเป็นสิ่งจำเป็น (โดยเฉพาะอย่างยิ่งกับลวดอ่อน) ดังนั้นระบบ AWF ซึ่งมีอุปกรณ์ตรวจสอบแรงดึงของลวดที่ให้การเฝ้าสังเกตอย่างต่อเนื่องจึงมีความสำคัญ ระบบ EDM ที่รวมมอเตอร์ AC และระบบขับเคลื่อนลวดที่ทำงานเรียงตามกันทำให้มอเตอร์เครื่องยึดและลูกกลิ้งขับเคลื่อนสามารถสื่อสารการใช้พลังงานกับผู้ควบคุมเครื่อง รวมทั้งยังทำให้ผู้ควบคุมเครื่องสามารถรักษาแรงดึงของลวดตลอดกระบวนการตัด

 

นอกจากนี้ยังมีมาตรการบางอย่างที่ผู้ควบคุมเครื่องสามารถนำไปปรับปรุงประสิทธิภาพการตัด เมื่อทำงานกับลวดอ่อน การใช้ Die Guide ที่ถูกออกแบบมาสำหรับการตัดแบบ Taper ขนาดใหญ่เป็นสิ่งสำคัญ โดยเฉพาะอย่างยิ่ง หากท่านจะตัดแฉลบ Taper ขนาดใหญ่เพื่อปรับปรุงพื้นผิวหน้าและความเที่ยงตรง Guide เหล่านี้มีสิ่งค้ำขนาดใหญ่กว่าที่ช่วยการส่งลวดผ่านมุมขนาดใหญ่ เพื่อให้แน่ใจในความเที่ยงตรง ควรใช้คุณสมบัติพิเศษใน CNC ที่ชดเชยการเปลี่ยนแปลงตำแหน่งในทิศทางของแกน Z เพื่อว่ามุมของ Taper จะได้ถูกต้องเที่ยงตรง สุดท้ายหากเทคโนโลยีการตัดที่ใช้อยู่ถูกพัฒนาเพื่อลวดทองเหลืองชนิดแข็ง แรงดึงลวดจะต้องลดลงสำหรับการตัดหยาบ

Wire EDM is extremely accurate. Many machines move in increments of 40 millionths of an inch (.00004" or 0.001 mm), some in 10 millionths of an inch (.00001" or 0.00025 mm), and others even in 4 millionths of an inch (.000004” or 0. 0001 mm).

Machines can achieve accuracies of +/-.0001” or 0.0025 mm; however, skim cuts need to be made to obtain such tolerances. Extremely fine finishes of 12 rms can be produced with wire EDM. Wire EDM produces an excellent finish, even in the so-called “rough cut." Customers are often amazed when shown the fine finish of a single-pass cut. This fine finish is present, even after very large parts are cut. In other cutting operations, such as lasers and abrasive water jet, the larger the part, the rougher the finish. Wire EDM produces a smooth finish because the wire electrode goes through the entire part, and spark erosion occurs along the entire wire electrode. The wire never contacts the workpiece. If the wire would contact the workpiece, there would be a short circuit and no cutting would occur. The wire electrode cuts by means of spark erosion, thereby leaving a path slightly larger than the wire.​

Taper Cutting

However, mold manufacturers using wire EDM technology face some challenges when cutting such angles, which can range from 10 to 45 degrees. Oftentimes, EDM machines have the axis movement necessary to achieve the desired angle, but the physical properties of the wire and related machine technology may not be adequate. Examining the wire’s properties is useful in determining the right wire for achieving the best cut.

Hard vs. Soft Wire

 

Hard wire is stronger, straighter and more resistant to breakage during cutting than soft wire. High-tensile-strength, harder wire can also better fight deflection during cutting, but very hard wire with little elongation can cause vibrations during taper cutting as the wire travels between the upper and lower wire guides. In addition, hard wire’s “memory” resists the true programmed wire path during high-taper cutting, which bends the wire and can lead to reduced accuracy, poor surface finish or wire breakage. This will leave intolerable marks on the workpiece and waste material and production time. A better solution for cutting high tapers is soft wire. Low-tensile-strength, soft wire easily bends to follow the correct path determined by the CNC controller and provide more accurate cuts. However, soft wire has less memory than hard wire and is prone to breakage in aggressive cutting conditions. It is also sensitive to the voltages and tension applied to it by the EDM machine during the AWF cutting cycle. If not handled properly, the result is a malformed wire tip that is curved and prevents the wire from being able to be inserted into the wire guides. In these instances, the machine is unable to thread or re-thread the wire, so the erosion process is stopped and production time is lost. The operator is required to manually intervene before cutting can begin again.

Overcoming Obstacles

 

To overcome the challenges of soft-wire threading, consider EDM equipment that provides improved wire processing during the AWF cutting cycle. Technology should include a way to precisely control the wire tension and energy used to cut the wire. The ideal AWF situation is one where the wire heats and stretches until it breaks in two without melting. Using the ideal voltage needed to cut the wire and form a bullet point can enhance soft wire threading performance, improving the straightness of the wire and decreasing electrode wear. It is not just the hardness or softness of the wire that needs to be considered, however. Factors such as wire diameter, cutting and anneal tension, and voltage need to be fine-tuned based on the wire selection in order to preserve the shape of the wire tip, minimize damage to the face and maximize straightness. The small discharges used in wire EDM can result in electrode and wire tip damage, wire chip buildup and reduced AWF reliability. Some EDM machines offer an air blow system that directs cool air to the wire cut point. This keeps the wire tip as cool as possible and also prevents a molten tip from being produced during thermal wire cutting. To optimize the threading cutting cycle, a relay on a timer is used to open an air solenoid to gently blow cool air onto the wire cutting electrode and keep the wire tip from heating up to a melting stage. This prohibits wire chip buildup, extends electrode life and provides reliable threading and cutting performance. During the cutting phase, accurately controlling wire tension is critical (especially with soft wire), so an AWF system with a wire tension monitoring device that provides continuous observation is important. EDM systems that include an AC motor and encoder wire drive system working in tandem enable the tension motor and drive roller to communicate energy usage to the controller, and will allow the operator to better maintain wire tension throughout the cutting process. There are also some measures the operator can take to improve cutting performance. When working with soft wire, it’s important to use a die guide designed for large-taper cutting, especially if you are going to skim-cut the large tapers to improve surface finish and accuracy. These guides have a much larger support to help the wire transition through large angles.

To ensure accuracy, also use the features in the CNC that compensate for the changing position in Z-axis direction, so that the taper angles are precise. Finally, if the cutting technology being used was developed for hard brass wire, the wire tension will have to be reduced on the rough cut.

Source: MEGA Tech Magazine, May-Jun 2017

© 2018 Advance Industry Media Plus Co., Ltd. All Rights Reserved.​​

Advance Industry Media Plus Co., Ltd.
1104/339 Pattanakarn Road Suanluang, Suanluang, Bangkok, 10250 Thailand

Tel. +66 2136 1406-7

Fax. +66 2187 2899

www.aimplus.co.th   

info@aimplus.co.th​

Ms. Khemruji Pruankaewmanee

Tel: +66 2 136 1406-7
Email: khemruji@aimplus.co.th​

Reader voices

Advertisers

Subscribe

ADVERTISE WITH US 

LINKS

FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA

megatech magazine, industry 4.0 manufacturing, business matching
aimplus.co.th
megatech magazine, industry 4.0 manufacturing, business matching
megatech magazine, industry 4.0 manufacturing, business matching