INDUSTRIAL TECHNOLOGY OUTLOOK:  AUGMENTED REALITY CONSTRUCTION​

เมื่อหันไปดูปฏิทินแล้วท่านอาจจะรู้สึกประหลาดใจว่าปี 2019 ได้มาถึงเร็วกว่าที่ท่านคิด ปีที่กำลังจะมาถึงมักจะมาพร้อมกับเทคโนโลยที่ก้าวหน้าขึ้นเรื่อยพอๆ กับการแข่งขันที่ดุเดือดไม่สามารถมองข้ามได้ ในฉบับนี้ทีมงาน MEGA Tech ขอนำเสนอเทคโนโลยีอุตสาหกรรมที่คาดว่าจะมาแรงในปีที่กำลังจะมาถึงนี้​

 

AUGMENTED REALITY (AR) FOR CONSTRUCTION

 

ในอนาคตไม่ไกลนี้ ทั้งซอฟต์แวร์และฮาร์ดแวร์ของระบบจริงเสริมจะกลายเป็นเรื่องธรรมดาสำหรับอุตสาหกรรมก่อสร้าง ระบบเสมือนจริง (VR) และระบบจริงเสริม (AR) กำลังกลายเป็นเครื่องมือทรงพลังสำหรับงานก่อสร้างที่ให้ลูกค้าสามารถได้เห็น เดินสำรวจ หรือแม้กระทั่งรู้สึกว่าชิ้นงานโครงสร้างจะมีหน้าตาเป็นอย่างไรก่อนที่จะเริ่มตอกเสาเข็มเสียอีก เพียงแต่ลูกค้าสวมเครื่องจำลองสภาพเหมือนจริงก็สามารถมองเห็นสถานที่หรือชิ้นในรูปแบบ 3 มิติ ด้วยมุมมองแบบ 360 องศา เดินสำรวจเพื่อดูพื้นที่งานแบบเสมือนจริง ตรวจรายละเอียดของงาน ดูแสงเงาพาดผ่าน และสามารถจัดแต่งองค์ประกอบตกแต่งภายในได้อีกด้วย

ที่ระบบเสมือนจริงนำมาทดแทนสถานที่จริงด้วยการจำลอง ระบบความจริงเสริมนั้นเป็นการสถานที่จริงมาเสริมด้วยความจริงเสมือนอีกชั้นหนึ่ง โดยการวางทับวัตถุการออกแบบมุมมอง 3 มิติ บนสถานที่จริงนั้น ในระบบความจริงเสริมภาพวัตถุสถานที่จริงและวัตถุสถานที่เสมือนมีปฏิสัมพันธ์ต่อกันซึ่งทำให้ผู้ที่ใช้ระบบสามารถเห็นภาพของไซต์งานได้ การก่อสร้างเป็นเพียงตัวหนึ่งในหลายอุตสาหกรรมที่นำระบบความจริงเสริมมาใช้งานจริง ผู้รับเหมาก่อสร้างจำนวนหนึ่งได้เริ่มใช้ไปก่อนแล้วโดยเปิดให้ลูกค้าของผู้รับเหล่าก่อสร้างเหล่านั้นได้ชมงานออกแบบผ่านทางอุปกรณ์ประเภทพกพาหรือไอแพด ณ ตำแหน่งไซต์งานก่อสร้างนั้นได้ทันที​

 

สำหรับฮาร์ดแวร์แล้ว บริษัทไมโครซอฟต์ได้เปิดตัว HoloLens ให้แก่ผู้พัฒนาซอฟต์แวร์และกลุ่มลูกค้าระดับองค์กรนับตั้งแต่ปี 2016 โดยเริ่มขายในกลุ่มประเทศในทวีปอเมริกาเหนือ ออสเตรเลีย ไอร์แลนด์ ฝรั่งเศส เยอรมนี นิวซีแลนด์ และฮ่องกง และเมื่อไม่นานมานี้บริษัทไมโครซอฟต์ยังเปิดตลาดไปสู่ประเทศสิงคโปร์และกลุ่มประเทศในตะวันออกลางอีกด้วย HoloLens นั้นออกแบบมาเพื่องานด้านสถานที่และโครงสร้าง เป็นเครื่องมื่ออันทรงพลังสำหรับการทำงานร่วมกันเป็นกลุ่ม ใช้สำหรับการอบรมพนักงานหรืองานทางด้านการศึกษาที่เน้นประสบการณ์ HoloLens นำไปใช้งานภาคสนามด้านสถาปัตย์เพื่อการแสดงผลแบบ 3 มิติ เพื่องานต้นแบบการออกแบบรถยนต์ โดยไม่จำเป็นสร้างแบบจำลองขึ้น รวมไปถึงงานด้านการแพทย์ฝึกอบรม โดยไม่จำเป็นต้องร่างกายมนุษย์จริง

นอกจากนี้ตัว HoloLens มีระบบเลนส์แบบโฮโลกราฟิกส์แบบมองทะลุใช้ร่วมกับระบบการฉายภาพแบบพิเศษ ที่สร้างวัตถุหลายมิติแสดงผลสีธรรมชาติแบบโฮโลแกรมที่สามารถเคลื่อนไหวได้ด้วยความหน่วงน้อยมากเพื่อแสดงผลวัตถุจริงด้วยภาพเสมือน ปัจจัยสำคัญที่ส่งผลต่อการได้รับประสบการณ์แบบโฮโลกราฟิกส์แบบเต็มรูปแบบคือความเข้มแสงเงา และมุมมองแบบรอบตัว ซึ่งเกิดการออกแบบระบบ HoloLens ให้มีความเข้มของการแผ่กระจายแสงถึง 2.5K โดยยิ่งการแผ่กระจายแสงในแต่ละจุดดีมากขึ้นเท่าไหร่ จะส่งผลให้ภาพโฮโลแกรมยิ่งสว่างและมีความสมบูรณ์แบบมากขึ้นเท่านั้น ตัว HoloLens ยังบรรจุด้วยเทคโนโลยีเซ็นเซอร์ความละอียดสูงจึงทำให้สามารถตรวจจับข้อมูลของสภาพแวดล้อมของผู้ใช้งานได้ดี กล้องวิดิโอความละเอียดสูงที่ฝังอยู่กับอุปกรณ์สามารถบันทึกภาพและนำมาประมวลผลร่วมกับภาพโฮโลแกรมเพื่อแสดงผลและส่งต่อแบ่งปันร่วมกับผู้ที่ร่วมงานกันโปรเจคเดียวกันได้อีกด้วย

 

SPEAKING OF THE KILLER APPS​

 

ซอตฟ์แวร์ด้านระบบความจริงเสริมสำหรับงานก่อสร้างมีอยู่เป็นจำนวนไม่น้อย ซึ่งหนึ่งในจำนวนนั้นคือ HoloBuilder ซึ่งตัวที่ถูกกล่าวถึงมากที่สุและกำลังได้รับความนิยมเพิ่มมากขึ้นเรื่อยในกลุ่มอุตสาหกรรมบริษัทก่อสร้าง HoloBuilder อำนวยความสะดวกให้กับผู้รับงานก่อสร้างและวิศวกรสร้างสิ่งแวดล้อมเสมือนจริงในทุกมุมมองและการเคลื่อนไหวของไซต์งานแบบ 360 องศา HoloBuilder เป็นผลงานของบริษัท HoloBuilder Inc. ก่อตั้งในปี 2016 ในปัจจุบันใช้งานใน 190 ประเทศทั่วโลกด้วยกว่า 15,000 โครงการก่อสร้างและสถาปัตย์ มีการเข้าใช้งานเพื่อการแสดงผลกว่า 800,000 ครั้ง

นอกจากบริษัทก่อสร้างแล้ว ตัวซอฟต์แวร์ยังออกแบบมาให้เหมาะสมกับงานอื่นๆ เช่น งานอสังหาริมทรัพย์ งานสถาปัตยกรรม งานออกแบบ และงานที่สนับสนุนอุตสาหกรรม 4.0 ซึ่งใช้ในกิจกรรม Virtual Tour ของอสังหาริมทรัพย์หรือไซต์งานก่อสร้าง หรืองานที่เกี่ยวกับการอบรมคู่มือที่ใช้ความจริงเสริม HoloBuilder นั้นสามารถเรียกใช้ได้ที่ www.HoloBuilder.com ซึ่งตัวซอฟต์แวร์ออกแบบและให้บริการในรูปแบบสถาปัตยกรรมแบบกลุ่มเมฆ (could-based software) ซึ่งสามารถใช้ได้บนหลากหลายอุปกรณ์เพื่ออำนวยความสะดวกให้แก่การทำงานที่ไซต์งาน HoloBuilder มุ่งออกแบบเพื่อครอบคลุมทุกกระบวนการที่เกิดขึ้นการก่อสร้าง นับตั้งแต่ระบบการออกแบบโครงสร้าง จวบจนถึงระยะการบำรุงดูแลรักษาและซ่อมแซม​

 

PRACTICAL CHALLENGES IN CONSTRUCTION AR

 

แม้ว่าจะเป็นที่ประจักษ์ว่าระบบความจริงเสริมนั้นเป็นเทคโนโลยีที่สามารถใช้งานได้จริงในกลุ่มอุตสาหกรรมก่อสร้างและสามารถจัดซื้อจัดหานำมาใช้ได้ง่ายขึ้นเรื่อยๆ แต่สำหรับการยอมรับนำไปใช้ยังพบว่ายังเป็นไปได้ไม่เร็วเท่าที่ควร ซึ่งอาจเป็นไปได้ว่าแรงต้านในการยอมรับตัวระบบเกิดจากปัจจัยด้านราคาและความเที่ยงตรงแม่นยำ บริษัทก่อสร้างขนาดใหญ่ยังคงเป็นผู้ใช้งานหลักระบบความจริงเสริม ที่เป็นเช่นนี้เพราะว่าผู้ให้บริการระบบความจริงเสริมเรียกเก็บค่าใช้จ่ายหน้างานในระดับเลข 7 หลักสำหรับผู้ใช้งานในระดับองค์กร อย่างไรก็ดีคาดว่าปัจจัยแรงต้านด้านราคากำลังจะหายไปเมื่อเทคโนโลยีด้านระบบเสมือนจริงมีความก้าวหน้ามากยิ่งขึ้นบวกกับการแข่งขันของผู้ให้บริการหน้าใหม่ที่กำลังจะเข้ามาตีตลาดซึ่งจะเกิดขึ้นแน่นอนอาจจะรอเป็นระยะเวลาหนึ่ง

 

อีกประการหนึ่งคือระบบความจริงเสริมมักประสบปัญหาด้านความเที่ยงตรงแม่นยำ เช่น ว่าแม้ว่าระบบความจริงเสริมสามารถสร้างภาพเสมือนจริงให้ผู้ใช้งานสามารถมองเห็นระบบท่อใต้พื้นดิน แต่ว่าตำแหน่งเหล่านี้ก็ไม่ได้ถูกต้องทั้งหมด 100% หากผู้รับเหมาก่อสร้างใช้ภาพที่มาจากระบบความจริงเสริมเป็นแม่ผังเพื่อขุดเจาะ อาจจะเกิดเหตุการณ์ที่สร้างความเสียหายให้กับตัวระบบท่อใต้พื้นดินได้ ทั้งนี้ผู้ใช้งานจำเป็นต้องอาศัยเครื่องมืออื่นที่มีความเที่ยงตรงแม่นยำสูงเพื่อกำกับงานก่อสร้างด้วยเสมอ อันที่จริงแล้วพื้นที่ก่อสร้างเกิดการเปลี่ยนแปลงเคลื่อนย้ายวัตถุเสมือ ผังงานถูกเปลี่ยนแปลงได้อย่างรวดเร็วตามสถานการณ์หน้างานในขณะที่ตัวระบบความจริงเสมือนนั้นทำงานบนข้อมูลสถานที่ที่ถูกป้อนให้กับตัวระบบเท่านั้น

 

FINAL THOUGHT

 

ที่กล่าวไปทั้งหมดนั้นเป็นการใช้งานระบบความจริงเสริมกับกลุ่มอุตสาหกรรมก่อสร้าง เมื่อพิจารณาโอกาสทางการตลาดสำหรับกลุ่มผู้ใช้ครัวเรือนแล้ว สามารถกล่าวได้ว่ามีศักยภาพสูงนั่นคือยังมีการประยุกต์ใช้งานตัวเทคโนโลยีอยู่จำนวนมากที่ยังรอการสำรวจและค้นพบ ด้วยประโยชน์และความสามารถที่เป็นรูปธรรม ระบบความจริงเสริมได้รับความนิยมเพิ่มขึ้นเพิ่มขึ้นในงานก่อสร้าง และเมื่อเทคโนโลยีได้รับการพัฒนาให้มีประสิทธิภาพมากขึ้น ระบบความจริงเสมือนจะกลายเป็นเครื่องมือที่เราสามารถพบเห้นได้โดยทั่วไป ไม่ว่าจะที่ไซต์งานหรือในห้องประชุมในไม่ช้า

AR in practical application in an engineering project

Source: Expert Reviews (www.expertreviews.co.uk)

AR for an interior design and construction
Source: Expert Reviews (www.expertreviews.co.uk)

HoloBuilder editor view

Source: WiKiPedia

INDUSTRIAL TECHNOLOGY OUTLOOK:  AUGMENTED REALITY CONSTRUCTION​

Article by Asst. Prof. Suwan Juntiwasarakij, Ph.D. || Senior Editor

Look at a calendar and you might be surprise that the year 2019 is coming sooner that you think. The incoming year, as always, brings us more advanced technology and also raises the competitive spirits and we therefore cannot afford to plan no actions. In this issue, MEGA Tech would like to offer you an industrial technology trend for the year to come.​

 

AUGMENTED REALITY (AR) FOR CONSTRUCTION

 

In the not too far future, augmented reality software and hardware will become commonplace in the construction industry. Virtual reality (VR) and augmented reality (AR) are becoming powerful tools in the construction industry, allowing both private and commercial customers to see, walk through and even feel what their new property will look like, before the foundations have been laid. Customers using AR construction software application and wearing a VR headset can see virtual, 3D, 360-degree images of what their new property will look like. They can physically walk around these virtual spaces, inspect the smallest details, see how shadows move as the sun passes overhead, and adjust the interior design to the content. 

 

Virtual reality replaces the real world with a simulated version. Augmented reality takes the reality the real world and adds to it, such as overlaying a 3D design model over a real view of the project area. In augmented reality, real images interact with computer-generated images in a way that is helpful to the viewers. Construction is one of many industries that put augmented reality into practical application.  Some builders have already started using augmented reality to know clients their proposed designs using iPad or other mobile devices, right there on the construction site.

 

AR APPLICATION SOFTWARE & HARDWARE

 

As for the hardware, Microsoft has made the HoloLens available to developers and enterprises back in 2016. Shipments started in 2016 those in North America, with a release in Australia, Ireland, France, Germany, New Zealand and the UK following. Recently, Microsoft has added Singapore and the UAE to the list. The HoloLens was conceived as a workplace-first product. It can be a powerful tool for collaborative working, for training workers or for other educational experiences. In the field, we’ve seen it used for visualizing 3D architectural renderings; for auto prototyping, without the need for models; and for medical training, without the need for real bodies.

Microsoft HoloLens

Source: The Verge by Vox Media, Inc.

HoloLens has see-through holographic lenses that use an advanced optical projection system to generate multi-dimensional full-color holograms with very low latency so you can see holographic objects in your world. The key to a great holographic experience is holograms that are light point rich, i.e. have a high holographic density, and are pinned or anchored to the world around you. To achieve this, HoloLens has been designed for optimal holographic density of 2.5K radiants. The more radiants and light points there are, the brighter and richer the holograms become. HoloLens contains advanced sensors to capture information about what you’re doing and the environment you’re in. The built in cameras also enable you to record, something we call mixed reality capture (MRC), HD pictures and video of the holograms in the world around you to share with others.​

 

SPEAKING OF THE KILLER APPS

 

There are a number of software products responses AR construction demands. HoloBuilder, for example, is one of the very often-cited application software that has been gaining popularity among construction companies. HoloBuilder enables builders and engineers to create immersive progress views of construction sites with 360 virtual reality capturing. HoloBuilder Inc., founded in 2016, assists builders and engineers to create immersive progress views of construction sites. Since then, HoloBuilder has been used in 190 countries around the world, where more than 15,000 projects have been created, which have been viewed almost 800,000 times.

 

Besides construction companies, targeted businesses are realtors, architects, designers, and Industry 4.0 companies who use it to create Virtual Tours of real estate properties, construction sites or digital Augmented Reality user manuals. The cloud-based software www.HoloBuilder.com providing the leading cloud and mobile software for virtual reality capturing of construction sites. HoloBuilder focuses on the whole development process, from the planning phase up until maintenance management.

Visual hierarchy elements of HoloBuilder

Source: www.kappsdesign.com

​PRACTICAL CHALLENGES IN CONSTRUCTION AR

 

Although augmented reality proves to be a viable technology for construction industry and is more accessible than it ever has been, it has been very slow adopted. Perhaps, what might be responsible for such friction lies in price and accuracy. Big construction companies still dominate AR implementation because many augmented reality firms charge big up-front-fee of hundreds of thousands of dollars for an enterprise solution. That high price tag inevitably decreases as AR technology improves and more competition enters the market, but that process tends to be slow.

 

Furthermore, the second major problem is that augmented reality often provides inaccurate information. For example, an AR system allows you to see a pipe underground and the location of that pipe is not 100% accurate; contractors following the AR images might end up hitting the pipe when they start digging. Construction companies need to be able to rely on the tools they use, whether it is their construction management software or new augmented reality hardware. A construction zone is a place of constant movement as structures are being built, heavy objects are being moved around, and plans constantly change on the fly. Augmented reality, on the other hand, works in a statics environment where everything remains the same.

 

FINAL THOUGHT

 

When it comes to possible consumer applications, there’s a whole world of potential yet to be explored. AR for construction has gradually been gaining speed in construction as it is one industry that will clearly benefit from it. Construction companies that have implemented augmented reality are already seeing the financial benefits. As the technology gets better, augmented reality will be more common on jobsites and in meeting rooms

 

© 2018 Advance Industry Media Plus Co., Ltd. All Rights Reserved.​​

Advance Industry Media Plus Co., Ltd.
1104/339 Pattanakarn Road Suanluang, Suanluang, Bangkok, 10250 Thailand

Tel. +66 2136 1406-7

Fax. +66 2187 2899

www.aimplus.co.th   

info@aimplus.co.th​

Ms. Khemruji Pruankaewmanee

Tel: +66 2 136 1406-7
Email: khemruji@aimplus.co.th​

Reader voices

Advertisers

Subscribe

ADVERTISE WITH US 

LINKS

FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA

megatech magazine, industry 4.0 manufacturing, business matching
aimplus.co.th
megatech magazine, industry 4.0 manufacturing, business matching
megatech magazine, industry 4.0 manufacturing, business matching